AD: Eerste vrouwenurinoir ter wereld staat in Amsterdam

Op de Dam is donderdagmiddag het eerste vrouwelijke verzinkbare urinoir ter wereld geplaatst. De zogenaamde Urilift is bedoeld om het wildplassen terug te dringen en komt ‘s nachts uit de grond.

Tot nu toe waren deze sanitaire voorzieningen alleen beschikbaar voor mannen, maar sinds vandaag staat er ook een verzinkbaar urinoir op de Dam waar vrouwen in alle rust hun behoefte kunnen doen.

Uitdagend project

In de unit, die ontworpen is door het Apeldoornse bedrijf Urilift, zitten twee plaspalen voor mannen en een afsluitbaar gedeelte voor vrouwen. Volgens Marco Schimmel, directeur van Urilift, duurde het een tijdje voordat de technieken voor zo’n vrouwelijke plaspaal ontwikkeld waren. ,,Dertien maanden geleden begonnen we met het ontwikkelen van dit verzinkbare damesurinoir. Nu is het eindelijk klaar.” Vooral de deur voor het hokje maakte het een uitdagend project. ,,De dames willen nou eenmaal graag wat meer privacy, dus moesten we bedenken hoe we er een deur in konden plaatsen.” 

Trechterachtige wok

In een soort ‘trechterachtige wok’ kunnen vrouwen een kleine boodschap doen. Hangen boven de pot is wel een vereiste, want er zit geen bril op. Aan de hygiëne is ook gedacht. Schimmel: ,,Het vrouwengedeelte maakt zichzelf na iedere beurt schoon. Bij de mannenurinoirs is dat zes keer per uur.” 

Wildplassers

Urilift plaatste wereldwijd al 200 verzinkbare urinoirs voor mannen, waarvan tien in Amsterdam. De plek rondom het paleis op de Dam wordt al langere tijd geplaagd door wildplassers. Eerdere pogingen van de gemeente om dit probleem op te lossen hielpen niet genoeg. Als het vrouwenurinoir op de Dam bevalt zal het in de toekomst ook andere wereldsteden aandoen. ,,Parijs staat al op het lijstje”, aldus Schimmel.

wereldprimeur amsterdam verzinkbaar vrouwenurinoir

Gerelateerde berichten:

vrouwenurinoir op Dam Amsterdam