Amsterdam krijgt het eerste verzonken vrouwenurinoir ter wereld

Naast mannen, krijgen nu ook vrouwen een nachtelijke plasvoorziening.

Waar mannen bij hoge nood snel hun toevlucht nemen tot wildplassen of een bezoekje brengen aan een van de vele plaspalen in de stad, is een dergelijke noodstop voor vrouwen lastiger. Tot vandaag. Het urinoir met vrouwenvoorziening wordt geplaatst bij het Paleis op de Dam. De unit bevat twee plaspalen voor mannen en een afsluitbaar gedeelte voor vrouwen. Overdag zie je niks, maar ‘s avonds en ‘s nachts komt hij omhoog.

Het urinoir is ontworpen door het Apeldoornse bedrijf Urilift, dat wereldwijd tweehonderd verzinkbare plaspalen voor mannen plaatste. In Amsterdam staan er tien. Volgens de directeur van het bedrijf, Marco Schimmel, zijn er voor vrouwen overdag genoeg mogelijkheden om een toilet te bezoeken, maar zijn deze ‘s nachts vaak op slot. Het urinoir voor vrouwen biedt dus uitkomst.

De unit is gemaakt van vandalismebestendig roestvrij staal. Het afsluitbare vrouwengedeelte heeft een toiletpot zonder wc-bril en is vooral bedoeld voor de kleine boodschap. Het blijft natuurlijk geen high class toilet, maar schoon is het wel. Het vrouwengedeelte wordt na elk gebruik automatisch gespoeld. 

De reden dat de Urilift geplaatst wordt bij het Paleis op de Dam, is om dat dit een geliefde plek is voor wildplassers. Eind 2014 werd er al tevergeefs verlichting met bewegingssensoren opgehangen, maar dit heeft het probleem niet verholpen. 

vrouwenurinoir op Dam Amsterdam paard en wagen

Gerelateerde berichten:

vrouwenurinoir op Dam Amsterdam